Jussi Miettinen

Laukaan Kirkonkylän koululle avattiin tiistaina uuden uusi budosali, joka vetää kamppailuharrastajien suupielet korviin. Shukokai-karaten valmentaja Jouni Hirvonen ja judoseura Darma-kain valmentaja Helka Maltolahti eivät säästele sanojaan harrastustilaa arvioidessaan.

– Keskustelin salista ensimmäisen kerran vapaa-aikatoimenjohtaja Seppo Virran kanssa noin 20 vuotta sitten. Siitä lähtien tätä on hiljaa toivottu ja haaveiltu. Tällä lattialla pystyy harjoittelemaan kaatumistekniikoita ihan eri tavalla kuin kovalla puulattialla. Nyt pääsemme treenaamaan kaikenlaisia kilpailutekniikoita, Hirvonen sanoo.

– Kun tänne päästiin, tuli itku. Tunnetta ei voi sanoin kuvata. Tämä tila on aivan ihana ja pienet harrastajamme melkein sekosivat päästessään tänne ensimmäisen kerran. Täällä pystymme vetämään oikeita judotreenejä, eikä happi lopu kesken. Toiveena on, että nyt alamme mennä kovaa vauhtia eteenpäin, Maltolahti toteaa.

Budokäyttöön suunniteltu tila tehostaa treenaamista, kun seurojen ei tarvitse aloittaa ja päättää harjoituksia mattojen kantotalkoilla. Jouni Hirvosen mukaan treeniajasta on aikaisemmin hukkunut lähes puolet mattojen kanssa temuamiseen.

– Uudessa salissa voimme harjoitella kilpailutilanteita ihan eri tavalla. Vanhassa salissa tuli heitoissa seinä vastaan ja se näkyi seuramme jäsenten kilpailusuorituksissa. Täällä pystymme myös tekemään tekniikkaharjoitteita suoraan liikkeestä. Luulen, että nuoret alkavat kehittyä ihan eri tavalla, Helka Maltolahti arvioi.

Sali ei ole tarkoitettu yksinomaan kamppailulajien harrastajille, vaan sitä hyödyntävät päiväaikaan myös koulu ja päiväkoti. Lisäksi tila on myös kansalaisopiston ryhmien käytössä.

– Tällä tilalla on iso merkitys koululle ja päiväkodille. Kuten tiedetään Kirkonkylän koululla on sisäilmaongelmia, eivätkä kaikki pysty käyttämään sen liikuntasalia. Tätä tilaa voimme käyttää sisäliikunnassa, kun teemme vähän luovia ratkaisuja, rehtori Marko Samula sanoo.

Budosali on vielä pieniä viimeistelyjä vailla. Seinustalle asennetaan vielä suuri peili tekniikkaharjoitteita varten. Lisäksi tulossa on leuanvetotanko sekä kenkäteline.

Laukaan Säästöpankin kulttuurisäätiö ilahdutti Suhkokai-karatea ja Darma-kai judoa kumpaakin 500 euron stipendillä. Jouni Hirvosen mukaan rahalle on jo käyttötarkoituskin tiedossa.

– Haluamme tänne vielä nyrkkeilysäkin ja stipendin ansiosta se voidaan hankkia. Rahaa jää vielä ylikin, Hirvonen iloitsee.

Liikuntasalia varten ei tarvinnut rakentaa uusia seiniä, sillä tila oli jo valmiina olemassa, joskin maapohjaisena Kirkonkylän koulun E-rakennuksessa. Kun salivuoroille oli kova kysyntä, päätti kunta toteuttaa budo-harrastajien pitkäaikaisen toiveen.

– Näissä lajeissa on olut hyvin harrastajia, mutta salitilat eivät ole riittäneet. Nyt sekin puoli on kunnossa, kunnanjohtaja Jaakko Kiiskilä sanoo.

Karatessa on vuosittain yli 50 ja judossa jopa yli 70 harrastajaa. Seurat ovat myös saavuttaneet runsaasti menestystä niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla.

– Kun olemme tähän mennessä saaneet sekä Suomen, Euroopan että maailmanmestareita, niin mihin me nyt pääsemmekään, kun on tällainen salli, Jouni Hirvonen vitsaili avajaisjuhlan kiitossanoissaan.

Tällä tilalla on iso merkitys koululle ja päiväkodille.