Kirja

Pirjo Nenola

Joka haluaa tietää, miltä Iisalmen ydinkeskustassa näytti ja miten siellä toimittiin vuonna 1951, voi hyvillä mielin lukea Anna Amnellin kirjan Vakoilijoita pikkukaupungissa (Books on Demand).

Vuonna 1938 syntynyt, 28. kesäkuuta 80 vuotta täyttävä iisalmelaislähtöinen kirjailija kuvaa elävästi omaa koulukaupunkiaan. Aiemmin hänet tunnettiin nimellä Pikko Liisa Pekkarinen, o.s. Kolehmainen.

Amnell kirjoittaa yksityiskohtaisesti, miltä keskustassa näytti ja millaisia liike- ja asuinrakennuksia siellä oli.

2 000 asukkaan pikkukaupungin rakennukset olivat enimmäkseen vaaleita yksikerroksisia puutaloja. Vieressä oli kirkonkylä eli maalaiskunnan puoli.

Kaupungista ja maalaiskunnasta muodostuu Amnellin kirjan välityksellä lukijalle elävä kuva. Moni ei enää muista, että ydinkeskustassa oli tuolloin omalla autolla ajo kielletty, ja piti ajaa pirssillä, jollei ollut hevosta tai polkupyörää.

Kiehtova on Amnellin kirjan juonikin. Hän kirjoittaa kylmän sodan ajasta, jolloin Suomessa oli vakoilijoita työssään jopa maakunnissa. Puhuttiin desanteita ja heitä etsittiin maalaiskylistäkin.

Kirjan keskeisimmät tapahtumat Amnell on sijoittanut Kauppahallin yläkertaan eli entiseen hallinkahvioon, jossa nyt toimi poliisilaitoksen kanslia, poliisipäällikön virkahuone ja rikospoliisin toimisto, sekä kunnansairaalaan. Ollaan myös huoneen ja keittiön kokoisissa asuinrakennuksissa ja isommassa huvilassa. Välillä käydään höyryjunalla Helsingissä ja muistellaan matkoja Englantiin ja Neuvostoliittoonkin.

Kirjailija pääsee kuvailemaan eloa Iisalmessa, kun tyttölyseon rehtori surmataan. Samalla englanninopettajaksi palkattu nuori, kaunis nainen isketään tajuttomaksi. Iisalmen Tyttölyseo oli vielä tuolloin Wivi Lönnin suunnittelemassa talossa eli nykyisen Edvin Laineen koulun puurakennuksessa.

Rikosta ryhtyvät selvittämään rikoskomisario Onni Pajala ja vt. poliisipäällikkö Mihail Pasternak apunaan muiden muassa Salmettaren nuori toimittaja Eino.

Kaupungissa on laaja kirjo erikoisia henkilöitä, kuten originelli diakonissa, lukion matematiikan lehtori, joka pakenee Helsinkiin serkkunsa, silloisen pääministerin hoteisiin, ja naispoliisi, joka on entinen sirkustaiteilija.

Amnellin dekkari muistuttaa jollakin tasolla Agatha Christien ja Maria Langin kirjoja. Rikosta selvitellään, mutta oleellisempaa on ajankuvan, tapojen ja miljöön hahmottuminen.

Kuka?

Syntynyt 28.6.1938.

Käytti vuoteen 1998 nimeä Pikko Liisa Pekkarinen, o.s. Kolehmainen.

Toimittaja ja nuortenkirjailija.

Ylioppilas Iisalmen Tyttölyseosta 1959.

Hum. Kand. Helsingin yliopistosta 1963.

FM 1970.

Suomen ja Kanadan kaksoiskansalaisuus.

Perhe: puoliso Matti Amnell, e. Pekkarinen. Kolme lasta.